Keresés    Magyar  Magyar

Vissza

Ossza meg ezt az oldalt:
Facebook Delicious Digg Google Stumble upon

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

NYÍLT KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSSAL KERES ÚJ PR ÜGYNÖKSÉGET A DBR - AZ EURÓPAI UNIÓS TÁJÉKOZTATÁSI KÖTELEZETTSÉG TELJESÍTÉSE IS FELADATA LESZ


2010. május 19.

Új, nyílt közbeszerzési eljárást írt ki a DBR a 4-es metró építésével összefüggő kommunikációs és PR feladatok ellátására. Egy éve még arról tájékoztatta a DBR a közvéleményt, hogy az európai uniós tájékoztatási feladatok megvalósítása érdekében az idén lejáró szerződés módosítását, a keretösszeg megnövelését tervezi a projekt tartalékkeretének terhére. Időközben azonban világossá vált, hogy az első szakasz átadása a tervezettnél legalább két évvel későbbre datálódik, tehát mindenképpen új szerződés szükséges, az európai uniós versenyjog pedig - a PR szerződés ugyanis része a támogatott csomagnak - inkább a nyílt versenyt preferálja. A támogatási szerződés, illetve a kapcsolódó megállapodások részletesen meghatározzák a tájékoztatási kötelezettség elemeit. Az új PR ügynökség elsődleges feladata ezek megvalósítása lesz az elkövetkezendő három évben. A kiírás ma jelent meg az Európai Unió hivatalos lapjában.

Mint ismeretes, a BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatósága nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatását követően 2005. szeptemberében kötött szerződést a Sawyer-Miller Grouppal, mint legolcsóbb ajánlattevővel a 4-es metró építéséhez kapcsolódó kommunikációs és PR feladatok ellátására. A szerződés eredetileg 2010. év végéig szólt volna, összértéke pedig nettó 217 millió forint volt. Hasonlóan más metrószerződésekhez, a projekt műszaki nehézségeivel és elhúzódásával összefüggő többletfeladatok, illetve a menetközben megkezdett európai uniós kommunikációs tevékenység következtében a PR ügynökség szerződéses kerete is idő előtt - 2009. nyarán - kimerült.

A DBR - ahogy arról korábbi közleményében is beszámolt - még 2008. novemberében jelezte a keretbővítés szükségességét a Főpolgármesteri Kabinetnek, a Kabinet meg is adta az elvi hozzájárulást a többletfeladatok elvégzéséhez szükséges fedezet átcsoportosításához a projekt tartalékkeretének terhére. Az egyeztetések ennek megfelelően kezdődtek meg, időközben azonban nyilvánvalóvá vált, hogy az európai uniós versenyjog, illetve az uniós elszámolhatóság miatt nyílt közbeszerzési eljárást célszerű kiírni a feladatokra. A DBR - hogy az EU által előírt legminimálisabb tájékoztatási követelményeknek az átmeneti időszakban is meg tudjon felelni - kötött az ügynökséggel 2009. júliusában egy havi 1.680.000 forintos szerződést (ami a DBR honlapján szintén megtalálható), de ezzel párhuzamosan megkezdte az új, nyílt közbeszerzési eljárás előkészítését. Az elmúlt egy évben ez a folyamat zajlott. A tender nyertese végül a legolcsóbb ajánlattevő lesz. A tenderkiírás mától megtekinthető az EU hivatalos lapjában (http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:145505-2010:TEXT:HU:HTML&src=0) és a beruházás honlapján is (http://www.metro4.hu/dbr_palyazatok_tenderek.php).

Eleget téve az Európai Unió által előírt tájékoztatási kötelezettségének a DBR a támogatási szerződés alapján évi 100 millió forintot költhet tájékoztatásra, ami az elkövetkezendő három év vonatkozásában összesen maximum 300 millió forintos keretet jelent. Látható azonban, hogy a beruházás volumenéhez képest eddig is csak az elengedhetetlenül szükséges összeget költötte a DBR tájékoztatásra, és a jövőben is ezt az elvet kívánja követni - a korábbi és a most tervezett maximális összeggel együtt is a kommunikáció csupán a teljes beruházás büdzséjének másfél ezrelékét teszi ki. A kiírás értelmében - többek között - ebből a keretből fogja a DBR legyárttatni a szórólapokat, a lakossági hírleveleket, kiadványokat, ebből fogja megvalósítani a honlap és a fotógaléria frissítését, a szemléltető filmek, plakátok elkészítését, a sajtótájékoztatókat, háttérbeszélgetéseket, sajtó-, civil és szakmai bejárásokat, lakossági rendezvényeket, nyílt napokat és nem utolsó sorban az Európai Unió által előírt, szintén jelentős dologi kiadással járó tájékoztató táblák kihelyezését is. A kiírás alapján az ajánlattevőknek az egyes feladatok valamennyi résztevékenységére árat kell majd adniuk. Ezzel kívánja a DBR elérni, hogy a havi ügynökségi díj helyett minden esetben a ténylegesen elvégzett munka után fizessen, bárki számára átlátható módon, ami az európai uniós elszámolhatóság szempontjából is kiemelten fontos.