Keresés    Magyar  Magyar

Vissza

Ossza meg ezt az oldalt:
Facebook Delicious Digg Google Stumble upon

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

IDÉN IS KINYÍLNAK A METRÓKAPUK A FŐVÁROSIAK ELŐTT - KIÁLLÍTÁS, JÓTÉKONYSÁGI SZÍNHÁZI ELŐADÁS ÉS KONCERT IS VÁRJA A LÁTOGATÓKAT


2010. április 27.

Egyedülálló, kulturális eseményekkel egybekötött nyílt napot szervez a DBR Metró Projekt Igazgatóság 2010. május 2-ára, azaz e hét vasárnapra. Az egész napos rendezvény egy szakmai kiállítással indul majd reggel, szakmai előadásokkal fog folytatódni, aztán idén is kinyílnak a metrókapuk a fővárosiak előtt két épülő metróállomáson. Végül kötetlenebb hangulatban telik majd az este, hiszen a látogatók egy rendhagyó jótékonysági színházi előadáson és egy jótékonysági koncerten is részt vehetnek, extrém helyszínen, több mint 20 méter mélyen. A programokra reggel 9 és este 21 óra között vár minden érdeklődőt a DBR és a szervezőcsapat.

A Móricz Zsigmond körtéri megállóban reggel 9 órakor Molnár Gyula, Újbuda polgármestere nyitja majd meg azt a kiállítást, melyen a kerület az állomás fölötti gombára kiírt tervpályázat alkotásait szeretné megismertetni a fővárosiakkal, ezzel egyben útjára is indítva a rendezvények sorát. A megnyitót követően fél 10-től a belső beépítő, majd a vágányépítő tart rövid előadást az általuk végzett munka kihívásairól. 10-től egészen 16 óráig - idén is csatlakozva az Urbitális Majálishoz - megnyílnak a metrókapuk az érdeklődők előtt a Móricz Zsigmond körtéren és a Keleti pályaudvarnál. Tízfős csoportokban, tízpercenként indulnak majd a turnusok, regisztrálni a www.metro4.hu weboldalon lehet. A tavalyi évek tapasztalatai - a hatalmas túljelentkezés - alapján csak az előzetesen regisztrált érdeklődőket tudja a DBR garantáltan fogadni a megállókban. Délután 17 órától a Vígszínház társulatának előadásában sanzonokat, este 19 órától pedig a Kis Kreatív Band jóvoltából hazai slágereket hallgathatnak majd a látogatók a 70-es és a 80-as évek legjobb zenéiből válogatva. A kiállítás és a nyílt nap ingyenes, a színházi előadás jelképes 200 forintos belépőjéből befolyt összeget a Vígszínház jótékony célra ajánlotta fel, a koncertre nincs belépő, de itt is számítanak a szervezők egyéni felajánlásokra. A befolyt bevételt a koncert szünetében Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója a Down Egyesületnek, Madarász Endre, a Kis Kreatív Band vezetője pedig a fogyatékkal élő fiatalokból álló Nemadomfel Zenekar képviselőjének fogja átadni.

A tavalyi rendezvénysorozat sikerén felbuzdulva nagyon sok kulturális jellegű megkeresés érkezett a DBR Metró Projekt Igazgatósághoz az elmúlt hónapokban. Idén ezeknek csak egy részét tudja Igazgatóságunk teljesíteni, hiszen a szervezőknek kell a munkálatokhoz igazodniuk és nem fordítva. A budai oldalon még tavaly ősszel elkezdődött a belső beépítés, idén tavasszal pedig már a vágányokat építő vállalkozó is megkezdhette a munkát. A szerkezetkész állomásokon szinte alig van megállás, ezért is esett a választás a majális időszak vasárnapjára, a lehető legjobban használva ki a rendelkezdésre álló egyetlen napnyi időt.

A rendezvények legfontosabb célja grandiózus és különleges körülmények között, testközelből mutatni meg a budapestieknek, hogy hol tart valójában a metróépítés. A Móricz Zsigmond körtéri megálló ideális terepet kínál ehhez, hiszen az állomás szerkezete elkészült, a belső beépítést végző Swietelsky Magyarország Kft. - aki egyben a rendezvény fő támogatója is - eddigi eredményei kezdenek látványossá válni, de a vágányokat építő Tóth TD Kft. is a tér alatt, pontosabban annak vonzáskörzetében kezdte meg nemrég a munkálatokat. A másik helyszínre, a BPV konzorcium által épített Keleti pályaudvari megállóra azért helyezünk hangsúlyt, mert ez az állomás lesz a 4-es metró első szakaszának ideiglenes végállomása, ide érkeznek meg néhány hónap múlva az alagútépítő pajzsok, így mindenképpen a Baross tér kerül majd a figyelem központjába. Sokan nem tudják, hogy mára már ez a megálló is közel szerkezetkész és már a pajzsok érkezését várják a szakemberek.

A Móricz Zsigmond körtéren a Swietelsky Magyarország Kft., a Keleti pályaudvarnál a Vegyépszer Zrt. munkatársai vállalták, hogy szakmai kísérettel teszik majd élvezetesebbé a nyílt nap csoportjainak látogatását. Végül a metróépítők idén is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy Európa más nagyvárosaihoz hasonlóan teret kívánnak biztosítani a modern kulturális kezdeményezéseknek - igaz, a világon talán egyedülálló módon már most, a megvalósítás fázisában is.

Budapest, 2010. április 27.
DBR Metró Projekt Igazgatóság



A BELSŐ BEÉPÍTÉSRŐL
A belső beépítés a szerkezetileg kész állomások továbbépítését jelenti. A munkák során beépítik a peronlemezt, a kisebb falakat, a világítást, a víz és csatorna vezetékeket és az elektromos vezetékeket, majd ahol szükséges, megépülnek a burkolatok is. Elkészül a mozgólépcső, a lift, az utastájékoztató rendszer és a szellőzés is. A belső beépítő a felszínt is rendezi majd a munkája után. A budai oldalon már tavaly elkezdődött, idén pedig a pesti oldallal folytatódott ez a fontos munkafázis. A Móricz Zsigmond körtéri állomás a legelőrehaladottabb ebből a szempontból.

A VÁGÁNYÉPÍTÉSRŐL
A majdani járművek gördülését biztosító alagúti vágányok 2 x 14 km hosszan épülnek. A vágányépítési munkák befejezésének feltétele az alagút elkészülte. A képen látható Keleti pályaudvari megálló lesz tehát a végállomása a Móricz Zsigmond körtér vonzáskörzetében nemrég megkezdett vágányépítési munkálatoknak is. Nem szabad elfeledkezni azonban arról, hogy vágányok nélkül sem tudna üzemszerűen működni az új metró, sőt kiemelten fontos a kelenföldi járműtelep is, amely egy eddig igen rendezetlen területen már szintén a megvalósítás fázisába lépett a tavalyi év nyarán.

A KIÁLLÍTÁSRÓL
Hamarosan eldől, hogy a Móricz Zsigmond körtéri gomba épületének átépítésére tavaly kiírt tervpályázat legjobbjai közül melyik elképzelés valósulhat meg. Újbuda Önkormányzata a beérkezett 65 pályázatból 5 tervet díjazott és 10 tervet meg is vásárolt, melyeket a kerületben élők egy tavaly decemberi kiállítás keretében meg is tekinthettek. Az ötletek megvalósíthatóságánál az újszerűség és a hagyomány összeegyeztetésén kívül figyelembe vették az épület ipari műemléki védettségét is, hiszen fontos szempont volt, hogy a közel 70 éves épület szellemisége az új funkciók beépülésével is megmaradjon. A tervekből nyílt tárlattal indul majd a Kulturális Nap.

A VÍGSZÍNHÁZ ELŐADÁSÁRÓL
Víg-dallamok címmel rendhagyó előadással készül a Vígszínház társulata a Kulturális Napra. A társulat színészei verseket, népdalokat és sanzonokat adnak elő. Fellépnek: Bata Éva, Börcsök Enikő, Hullan Zsuzsa, Kovács Patrícia, Kútvölgyi Erzsébet, Láng Annamária, Pap Vera, Venczel Vera, Eszenyi Enikő, Csőre Gábor, Géczi Zoltán, Harkányi Endre, Kern András, Szemenyei János, Tahi Tóth László és Vallai Péter, zongorán kísér Termes Rita és Darvas Ferenc. A színház a jelképes 200 forintos jegyárból befolyt bevételt a számára oly fontosnak tartott és szeretett Down Egyesület javára ajánlotta fel, akivel évek óta sikeresen működnek együtt.

A KONCERTRŐL
Az M4 Kulturális Nap programjait a reklámszakemberekből álló Kis Kreatív Band jótékonysági koncertje zárja majd a Kreatív Online támogatásával. A zenekar a Nagy Kreatív Napra állt össze még 2007-ben, majd úgy döntöttek, hogy folytatják. „A KKB se nem profi, se nem amatőr. Egy olyan bulizenekar, amely szeret zenélni, és imádja, ha ezzel a közönségnek is örömet okoz.” Olyan számok csendülnek majd fel, mint a Gedeon bácsi, az Emese, a Valami Amerika, vagy a Nem adom fel. A zenekar a bevételt szintén jótékonysági célra, a Nemadomfel Zenekarnak ajánlotta.