Keresés    Magyar  Magyar

Fővám téri aluljáró

Birtokba vehették 2009. október végén a fővárosiak a Fővám téri gyalogos aluljárót, ami másfél év alatt épült meg a 4-es metróhoz kapcsolódó felszíni beruházások keretében. A 2-es villamos új megállóját is magában foglaló tágas és modern aluljárót Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere és Klados Gusztáv, a DBR projektigazgatója adta át az utazóközönségnek.

A metróépítéshez kapcsolódó felszíni beruházások a teljes projekt mintegy 15%-át teszik ki. Ezeknek is az egyik legfontosabb eleme a teljes Kiskörút rekonstrukciója, amely két nagy szerződés keretében valósult meg, összesen bruttó 12 milliárd forintból. A szerződésekbe tartozik többek között a 47-49-es villamos vonalának felújítása, az utak, járdaszigetek rendbetétele, a közműkiváltások megvalósítása, a terek, parkok rendezése, a 2-es villamos egy jelentős vonalszakaszának átépítése, és a Fővám téri gyalogos aluljáró is.

2009. október végétől újra teljes vonalon közlekedhet a rakparti 2-es villamos, melynek 6 kilométeres pályája a BKV vágány felújítási munkáival együtt több mint 440 méter hosszban újult meg, közel 700 millió forintból. A villamos Budapest talán legnépszerűbb kötöttpályás közlekedési eszköze, hiszen végig megy a gyönyörű látképet nyújtó Duna-parton és a város számos nevezetességét érinti, így a Parlamentet, a Magyar Tudományos Akadémiát, a Vigadót és a Duna-korzót. A metróberuházás előrehaladásának köszönhetően a vonal megint teljes hosszban használható.

A forgalom újraindulásával párhuzamosan az új Fővám téri gyalogos aluljárót is használhatják a fővárosiak, melynek kivitelezési munkálatai 2008 márciusában kezdődhettek el. A több mint 1000, kiszolgáló helyiségeivel 1200 m2 alapterületű, 1,7 milliárd forintból megvalósuló építmény biztosítja a gyalogos összeköttetést a felszíni utcák, az egyetem épülete, a forgalmas 2-es villamos peronja és a 4-es metró majdani kijárata között. A villamos a nyugati, a metró a déli oldalon csatlakozik majd az aluljáró teréhez. Összesen 4 lépcső, 2 mozgólépcső és 2 lift fogja a budapestiek - utóbbi esetben különösen az idősek, mozgáskorlátozottak - kényelmét szolgálni.