Keresés    Magyar  Magyar

Vissza

Ossza meg ezt az oldalt:
Facebook Delicious Digg Google Stumble upon

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

ÚJABB ÜTEMÉHEZ ÉRKEZETT A BUDAÖRSI ÚTI KÖZÚTI CSOMÓPONT ÉPÍTÉSE


2014. október 22.

AZ ÉRINTETT SZAKASZON SÁVELHÚZÁSOKRA ÉS SEBESSÉGKORLÁTOZÁSRA KELL SZÁMÍTANI

Az M4-es metróvonalhoz kapcsolódó felszíni beruházás újabb szakaszához érkezik a Budaörsi úti új közúti csomópont építése. Az augusztus végén indult előkészítést követően, 2014. október 26-án 6 órától ideiglenes útépítésekkel, jelentős közműkiváltásokkal folytatódik a fejlesztés. Az építkezés 2015 decemberéig tart, ez idő alatt a közlekedési csúcs idején a közúti forgalom továbbra is a megszokott 2x3 forgalmi sávon haladhat, de sávelhúzásokkal, -szűkítésekkel és 50 km/órás sebességkorlátozással.

A kulcsfontosságú Budaörsi úti új, kétszintes közúti csomópont kiépítése az M4-es metróprojekt részeként megvalósítandó fejlesztés, mely elősegíti majd a kelenföldi (az Etele téri és az őrmezői oldalon létesülő) intermodális csomópont, általa pedig az M4-es metróvonal elérését.

A közúti csomópont építése három fő ütemben zajlik. A várhatóan 2014 végéig tartó első ütemben a középső elválasztó sávban ideiglenes út készül az építési forgalom számára, azaz az építőanyag-szállításra és az építési munkák kiszolgálására. Ebben az időszakban végzik el a közműkiváltások többségét is.

A második nagy ütemben – várhatóan 2015 elejétől – épülnek meg a főpálya alatti visszafordító közúti sávok, amelyek biztonságos és gyors közúti kapcsolatot tesznek majd lehetővé a metróvégállomás őrmezői kijárata felől az M1-es és az M7-es autópálya, illetve a centrum felől a metróvégállomás őrmezői kijárata felé tartó gépjárművek számára. Az egyik új átjáró a Beregszász út–Alsó Beregszász út tengelytől északkeletre, a másik a tengelytől délnyugatra létesül.

A harmadik, a várhatóan 2015 őszén induló ütemben új jelzőlámpás csomópontok épülnek a második ütemben létesülő aluljárókhoz kapcsolódva a Budaörsi út–Beregszász út és a Balatoni út–Alsó Beregszász út kereszteződésében. A Bozókvár utca és a Sasadi út közötti gyalogos-felüljáró megszűnik, helyette ugyanebben a tengelyben akadálymentesített – kerekesszékkel és kerékpárral is igénybe vehető rámpákon – biztonságos gyalogos-aluljáró épül.

A Budaörsi úton 2015 végéig megvalósuló új, kétszintes közúti csomópont ésszerűbbé és biztonságosabbá teszi majd a közlekedést, megkönnyíti az M4-es metróvonal elérését, akadálymentes gyalogos- és kerékpáros kapcsolatot biztosít Sasad és Őrmező, illetve az Etele tér között. Az összetett építési folyamat ellenére a közúti forgalmat mindhárom ütemben folyamatosan biztosítjuk 2x3 sávban sávelhúzásokkal, sávszűkítésekkel és 50 km/órás sebességkorlátozással.

Budapest Főváros Önkormányzata
Budapesti Közlekedési Központ
BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatóság