Keresés    Magyar  Magyar

Vissza

Ossza meg ezt az oldalt:
Facebook Delicious Digg Google Stumble upon

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

MEGKAPTA A HASZNÁLATBAVÉTELI ENGEDÉLYT AZ M4-ES METRÓ ÚJBUDA-KÖZPONT MEGÁLLÓJA IS


2013. november 11.

Az M4-es metró Újbuda-központ állomása is megkapta a használatbavételi engedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól. Ezáltal a Bikás park állomást követően az új vonal második megállójában is megteremtették annak a feltételét, hogy 2014. március végén megindulhasson az utasforgalmi próbaüzem, és a vonalat birtokukba vehessék a közlekedők.

Mint ismeretes, a projekt határidőre történő befejezése érdekében Tarlós István, Budapest főpolgármestere 2013 nyarán kezdeményezte az illetékes kormányszerveknél az M4-es metró engedélyezési eljárásainak, különösen a használatbavételi engedélyek kiadásának felgyorsítását. Ennek érdekében a kormány dr. Pesti Imrét, Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetőjét bízta meg a vonalhoz kapcsolódó hatósági engedélyezési eljárások koordinációjával. A kormánymegbízott és a főpolgármester együttműködésének eredményeként az NKH október második felében kiadta a Bikás park állomás használatbavételi engedélyét.

Az új metróvonal Újbuda-központ megállója a Fehérvári út, a Bocskai út és az Október huszonharmadika utca kereszteződésében, több villamosvonal közvetlen szomszédságában található. Az állomás peronszintje a felszínhez viszonylag közel, alig több mint 13 méteres mélységben van, ahonnan négy mozgólépcső és két lift szállítja majd fel az utasokat. Az új metrómegálló aluljárója közvetlenül kapcsolódik a kereszteződés már korábban megépült aluljárórendszeréhez. Az állomáson a látszóbeton és fémfelületek mellett a vízhatású üvegfelületek dominálnak. A peron végén található üzemi tereket különleges, úgynevezett rogyasztott üvegfal választja el az utasforgalmi tértől. A megálló nagyon világos, a víz pedig a központi motívum az állomásbútoroktól kezdve egészen a függő mennyezetig.

Fővárosi Önkormányzat
Budapesti Közlekedési Központ
BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatóság

Fotók: Maróti Péter