Keresés    Magyar  Magyar

Vissza

Ossza meg ezt az oldalt:
Facebook Delicious Digg Google Stumble upon

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

TÖBB TÍZEZER ÉRDEKLŐDŐ AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK NYÍLT NAPJÁN


2013. március 2.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség - a polgárok európai éve alkalmából -, azzal a céllal indította el az „Uniós Fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött” elnevezésű programját, hogy megmutassa, hogy az európai uniós tagság mennyi mindennel járul hozzá a lakosság életkörülményeinek jobbá tételéhez. A Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára, Simicskó István országgyűlési képviselő, az Emberi Erőforrások Minisztérium sportért felelős államtitkára és dr. Szeneczey Balázs, Budapest városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettese által megnyitott rendezvényt az egész országban nagy figyelem kísérte, több tízezren érdeklődtek a programok iránt. A kezdeményezéshez a 4-es metró projekt is csatlakozott: a nyílt nap keretében több, mint nyolcszáz regisztrált látogató tekinthette meg a BKK és a BKV szakmai vezetése mellett a ma már szinte teljesen kész Tétényi úti állomást.

Magyarország fejlődését hosszú évek óta meghatározzák az uniós forrásból megvalósuló beruházások, azonban a fejlesztések jó részéről szinte kizárólag a híradásokból értesülhet a lakosság. Éppen ezért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hagyományteremtő szándékkal, március 2-ára, szombatra egy országos nyílt napot szervezett, melynek során bemutatkoztak a legizgalmasabb fejlesztések. A cél az volt, hogy megmutassák a szervezők a lakosságnak: az Új Széchenyi Terv és ezen keresztül az uniós források nem elvont fogalmak, hanem olyan fejlesztéseket jelentenek, amelyek mindenki életére hatással vannak. A polgárok európai éve pedig remek alkalmat teremt, hogy a helyi közösségek betekintést nyerjenek abba, hogy az európai uniós tagság mennyi mindennel járul hozzá az életkörülményeik jobbá tételéhez. A rendezvény nagy sikerére tekintettel az intézményrendszer tervei között szerepel, hogy a jövőben évente lehetőséget biztosít majd hasonló beruházások megtekintésére, bízva benne, hogy az uniós nyílt nap hagyományt teremt.

A 4-es metró esetében azért esett a választás a Tétényi úti állomásra, mert itt már most szinte teljesen ugyanazt láthatják a látogatók, amit az egy év múlva tervezett utasforgalmi próbaüzem kezdetén fognak – a Swietelsky Magyarország Kft. által végzett belső beépítési munkák ugyanis a végükhöz közelednek. A Tétényi úti állomáson sajátos kupolaszerkezetének köszönhetően különösen érvényesül majd az az általános - és egyébként szintén a teljes vonalra jellemző - építészeti koncepció, ami teret ad a természetes fény bejutásának az új metróvonal állomásaira. Nagyon sok ötlettel, megoldással próbálták a szakemberek már a tervezéskor reális alternatívává tenni a metróval való közlekedést az autókkal szemben. Ezek a megoldások - a nagy belső légtér és a természetes fény - is csökkenteni fogják a leendő utasok bezártság érzetét, illetve növelni komfortérzetüket.

AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK NYÍLT NAPJÁRÓL

A rendezvény keretében országszerte közel 30 olyan beruházást láthattak az érdeklődők, amelyek egyébként zárva vannak a nyilvánosság előtt, vagy csak belépőjegy megvásárlása esetén tekinthetők meg. A nyílt nap keretében látogatható beruházások között egyaránt található kulturális, turisztikai, tudományos célú, vagy épp infrastrukturális fejlesztés. Így megtekinthető volt például Budapesten a 4-es metró Tétényi úti állomása, a Várkert Bazár tervezett rekonstrukciója, a Magyar Természettudományi Múzeum interaktív kiállítása, valamint a Liszt Ferenc Zeneakadémia egyik megújult épülete.

Szép számmal voltak programok a fővárostól távolabb is. Ingyenesen volt látogatható többek között a Korda Filmpark etyeki látogatóközpontja, a lőkösházi Vásárhelyi-Bréda kastély, a fertődi Esterházy-kastély, valamint a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ. A természetbarátoknak a Tisza-tavi Ökocentrum, az Ipolytarnóci Ősmaradványok, a hortobágyi Puszta Szafari, vagy a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje kínált tartalmas időtöltést.

A nyílt napon ugyanakkor a vállalkozások életébe is betekintést nyerhettek a látogatók, hiszen megnézhették, hogyan készül az energiaital a HELL Energy gyárában, ahol az uniós támogatások révén modern, korszerű, ugyanakkor környezetbarát anyagok és technológiák felhasználásával létesült egy új épület, amely alkalmas a csúcstechnológiai berendezések elhelyezésére. Az érdeklődők emellett olyan egyedi, környezettudatos fejlesztéseket is megtekinthettek, mint a Pannonhalmi Főapátság területén lévő biomassza fűtőmű, amely a megújuló energiaforrásokat használja fel az Apátság hőellátására, vagy a székesfehérvári Adu Develop Kft ultrahangos PET hulladék újrahasznosítási technikája.

A POLGÁROK EURÓPAI ÉVÉRŐL

A polgárok európai éve (2013) azokra a jogokra hívja fel a figyelmet, amelyek az uniós polgári státuszából kifolyólag az Európai Unióban élő valamennyi személyt automatikusan megilletnek. Ezekből a jogokból nap mint nap mind az 500 millió európai polgárnak – és ezáltal az európai gazdaság egészének – származik előnye. További információ: http://europa.eu/citizens-2013/hu/home

Budapest, 2013. március 2.

Budapest Főváros Önkormányzata
Budapesti Közlekedési Központ
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatóság

Fotók: Dani Viktória