Keresés    Magyar  Magyar

Vissza

Ossza meg ezt az oldalt:
Facebook Delicious Digg Google Stumble upon

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

MÁTÓL A RÁKÓCZI TERET IS HASZNÁLHATJÁK A FŐVÁROSIAK


2013. december 5.

ÚJABB KAPCSOLÓDÓ BERUHÁZÁS KÉSZÜLT EL AZ M4-ES METRÓPROJEKTBEN

Befejeződtek az M4-es metró Rákóczi téri állomásához kapcsolódó felszínrendezési munkák, így az átadás-átvétel után most ezt a teret is birtokba vehette Józsefváros és a főváros lakossága. A metróberuházás mélyben zajló belső beépítési és rendszerépítési munkáinak befejezésével, illetve az utasok nélküli tesztüzemmel párhuzamosan a felszíni térrendezések is hamarosan véget érnek. A kelenföldi csomópont kivételével – a kijárati műtárgy és annak közvetlen környezete természetesen itt is el fog készülni – valamennyi munkaterületen be kell fejeződnie minden munkafázisnak 2014 márciusáig.

A Rákóczi teret határoló járdák, útfelületek már 2011 szeptemberében megnyíltak a forgalom előtt, a végleges közlekedési rend még akkor érvénybe lépett, ezt követően a vállalkozó a felszín szerkezetépítési, a térburkolatok befejező munkálatait, valamint a kertészeti munkákat végezte el. Egy teljesen új, városképi szempontból is meghatározó közterület jött létre, amely nemcsak küllemében, hanem a közlekedésben betöltött szerepe okán is jelentős.

A tér valódi pihenőövezetté vált ülőbútorokkal, rengeteg megóvott régi és ültetett új fával, illetve a tér közepén egy medencével, amely a belvárosi levegőt frissíti a Nagykörút szomszédságában. A villamosok felőli oldalon kapott helyet az állomás mozgólépcsős kijárata, a Vásárcsarnok bejáratához közel pedig a liftkijárat a maga üvegdobozával, illetve ennek szomszédságában található a februárban átadott, részben a projekt keretében épült 98 férőhelyes mélygarázs bejárata. A tér igazi különlegessége egy tükörszerkezet, mely összegyűjti, majd a medence közepén elhelyezett üvegcsöveken keresztül egészen a metróállomás peronszintjére továbbítja a természetes fényt.

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala
Budapest Közlekedési Központ
BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatóság

Fotók: Pető Szabolcs, DBR