Keresés    Magyar  Magyar

Vissza

Ossza meg ezt az oldalt:
Facebook Delicious Digg Google Stumble upon

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

KÖZEL 1500 ÚJ P+R PARKOLÓHELY ÉPÜL AZ M4-ES METRÓ KELENFÖLDI VÉGÁLLOMÁSÁNÁL


2015. augusztus 13.

Az M4-es metróvonal tavaly márciusban átadott első szakaszának legfontosabb célja a belváros tehermentesítése, a felszíni közúti – elsősorban autós – forgalom fokozatos csökkentése. Ebben jelentős szerepet töltenek be a metróberuházáshoz kapcsolódóan épülő P+R parkolók, ahol az agglomerációból, illetve a külső kerületekből érkező autósok egy része lerakhatja járművét és metróval, villamossal, autóbusszal vagy kerékpárral folytathatja útját. A Kelenföld vasútállomás térsége ebből a szempontból kiemelten fontos városrész: az új metróállomás, a majdani autóbusz-terminál, illetve a Budaörsi úti új, kétszintű közúti csomópont mellett itt létesül a legtöbb új parkoló elősegítve a térség intermodalitását, azaz a közlekedési módok közötti váltás lehetőségét.

A metróprojekthez kapcsolódóan a kelenföldi végállomás térségében négy helyszínen – az Európai Unió felé történt vállalásnak megfelelően – összesen közel 1500 új P+R parkolóhely létesül. Két parkoló épül az Etele téri oldalon: az egyik a Volán pályaudvar mögötti területen (1-12. fotó), a Somogyi úthoz kapcsolódva 221 férőhellyel, a másik a Somogyi út és a Gyergyótölgyes utca sarkán (13-14. fotó), a jelenlegi ideiglenes parkoló helyén, 247 autónak biztosítva parkolási lehetőséget. Az előbbi készültsége mára meghaladta a 95%-ot, az utóbbi esetében pedig megtörtént a munkaterület átadás-átvétel.

A metróállomás és aluljárórendszer Őrmező felé eső oldalán a Péterhegyi úti ideiglenes autóbusz-végállomás melletti terület ad helyet egy harmadik, 485 férőhelyes parkolónak, melynek jelenleg a befejező munkálatai zajlanak (15-18. fotó). Ezek a projektelemek műszakilag még ebben az évben elkészülnek. A három – elkészültét követően fizetős – P+R parkoló együttesen valamivel több mint 670 millió forintból valósul meg.

Mindezeken túl, szintén az őrmezői oldalon, a MÁV Kelenföld vasútállomáshoz kapcsolódó, használaton kívüli vágányainak helyén is létesül egy 500 férőhelyes P+R parkoló két ütemben (19-20. fotó), a kapcsolódó nyílt közbeszerzési eljárások hamarosan lezárulnak. A beruházáselem első üzemében zajlik majd – várhatóan 2015 őszétől – a MÁV-vágányok bontása és a szükséges közműkiváltásokkal a terület teljes rendezése, ezt követően pedig megkezdődhetnek a parkolóépítési munkák, melyek a tervek szerint 2016 év végéig tartanak majd.

Az új parkolók építése ebben a pénzügyi ciklusban már nem lesz teljes összegében elszámolható a KÖZOP-forrás terhére, ezért módosulni fog a projekt támogatási szerződése annak érdekében, hogy ezek a zárási véghatáridőn túl megvalósuló beruházáselemek külön támogatási szerződés keretében a következő ciklusban európai uniós forrásból szintén elszámolhatóak legyenek, azaz a várakozások szerint a projekthez kapcsolódó parkolók is döntő részben európai uniós forrásból fognak megvalósulni.

BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatóság

Fotók: Pető Szabolcs (DBR)