Keresés    Magyar  Magyar

Vissza

Ossza meg ezt az oldalt:
Facebook Delicious Digg Google Stumble upon

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

KELETI PÁLYAUDVAR: A BETONBEMUTATÓ


2014. szeptember 12.

A Baross tér a főváros egyik legösszetettebb közlekedési tere. A metróépítéssel és a tér megújulásával esély rajzolódott ki egy integrált, többfunkciós, jól működő térség kialakítására. Ami azonban Kelenföldön jó irányban indult el, a Keleti pályaudvarnál elakadt. Bán Dávid írása.

A Keleti pályaudvar és a Baross tér kálváriája több évtizede kezdődött és máig tart. A tér legfőbb szereplői, a vasút, a városi tömegközlekedés és az utasok szinte egymástól függetlenül, jól kialakított kapcsolat nélkül uralják a teret. Ezt a kapcsolatot próbálta megteremteni az évezred elején keletkezett, előremutatónak remélt urbanisztikai elképzelés, amely a térség szereplőit – a fővárost, a kerületeket, a vasutat és a BKV-t – egy közös cselekvési tervbe vonta volna be egy új, minőségi nagyvárosi agóra megteremtése érdekében. A terv értelmében az új metróállomás megnyitására minden szinten megújult volna a pályaudvar és a tér is, új – kereskedelmi, rekreációs – funkciókat kapott volna az épület, kizöldült és gyalogosbaráttá vált volna a tér, ahol ismét érdemes lett volna találkozni, megpihenni, akárcsak 1970, azaz a tér nagy részét uraló „gödör” megépülte előtt. Mindehhez a megújuláshoz olyan, már igazoltan működőképes urbanisztikai-közlekedési projektek szolgálhattak volna mintául, amelyekben a műszaki tervezés mellett meghatározó szerepük volt a városkutatóknak is. Ahogy például a párizsi főpályaudvarok újragondolásának esetében előzetesen a felhasználók szemszögéből vizsgálták meg az aktuális tér szerkezetét, megnézve az igényeket, szokásokat, majd a teret kiszolgáló szereplők (város, vasút, közösségi közlekedés szolgáltatója) ezeket figyelembe véve, közösen alakították ki az új struktúrákat. Így az utas és a városlakó is jól átláthatja a többszintű, komplex teret, amely netán még élményt is nyújthat.

A metróépítéssel és a pályaudvar felújításának kezdetével ez a lehetőség a Baross téren is megvalósulhatott volna. A társadalmi egyeztetés azonban elmaradt, a tervek egyre jobban redukálódtak, a végeredmény igencsak felemásra sikeredett. A pályaudvar-felújítás elakadt, így a felszín alatti kihasználatlan terek bevonása, akárcsak a metró keleti irányú folytatása, beláthatatlan időre lekerült a napirendről. A teret az utolsó pillanatban, kapkodva rendezték vissza a metró átadására, egyedüli előnye a pályaudvar előteréből eltűnő közúti forgalom és a trolibusz-végállomás behozatala a Kerepesi út elejére.

A cikk folytatása az epiteszforum.hu weboldalon:
http://epiteszforum.hu/keleti-palyaudvar-a-betonbemutato

Fotó: Bujnovszky Tamás