Keresés    Magyar  Magyar

Vissza

Ossza meg ezt az oldalt:
Facebook Delicious Digg Google Stumble upon

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

BUDAPESTEN TARTOTT KONFERENCIÁT A UITP AZ AUTOMATA METRÓKRÓL


2015. május 13.

2015. május 11-én és 12-én a Budapesti Közlekedési Központ látta vendégül a Nemzetközi Tömegközlekedési Szövetség (UITP) automata vonatvezérlésű metrókkal foglalkozó testületének (Observatory of Automated Metros) éves konferenciáját, ahová a BKV és a DBR szakemberei is meghívást kaptak.

A BKK részéről Nyul Zoltán SFB (stratégia, fejlesztés és beruházás) divízióvezető nyitotta meg a konferenciát, kiemelve, hogy az automatizált M4-es metró miatt – melynek tesztelése jelenleg is zajlik – különösen aktuális, hogy a szervezet itt, Budapesten tartja idei rendezvényét. A résztvevők számos szakmai előadást hallgattak az automatizált vonalakkal kapcsolatban – a budapesti M4-es metróvonalról a BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatóság számolt be a jelenlévőknek. A beruházás szervezeti, szerződéses kérdéseiről, a vonal városi közösségi közlekedésben betöltött-betöltendő szerepéről Dr. Vajdáné dr. Horváth Piroska projektigazgató, a vonal automata rendszerének sajátosságairól, kiépítésének folyamatáról, kihívásairól és a sikeres megvalósításról pedig Darai Lajos, a munkában kezdettől fogva résztvevő projektvezető tartott előadást.

A második nap végén a résztvevők meglátogatták az M4-es metró Kálvin téri állomását, majd a kelenföldi járműtelepet, ahol a világszinten is ritka, teljesen automatizált kocsiszín működését ismerhették meg. Ennek bemutatása során a résztvevők megtekinthették az egyik szerelvény távvezérelt üzembe helyezését, automatizált fék- és ajtótesztelését, majd ezt követően a fedélzeten tapasztalhatták meg, amint a szerelvény önműködően kiáll a telepről a fővonali vágányokra, majd visszaáll a járműtelep tárolóterületére.

A brüsszeli székhelyű UITP (L’Union internationale des transports publics) a közösségi közlekedési hatóságok, vállalatok, tudományos intézetek és a közlekedésben érdekelt versenypiaci szereplők, illetve szolgáltatók nemzetközi hálózata. Tevékenysége a közösségi közlekedés valamennyi ágazatát – metró-, busz-, villamos-, elővárosi vasút- és vízi közlekedés – lefedi. A 92 országból 3400 tagot számláló szövetség egyrészt platformot nyújt a tagok közötti világszintű kooperációnak és tapasztalatcserének, másrészt a közösségi közlekedés ügyét képviseli és népszerűsíti világszerte. Az Observatory of Automated Metros a UITP állandó testülete, amelynek célkitűzése az automata metróvonalakkal kapcsolatos legfrissebb és legrelevánsabb információk megosztása és terjesztése.

BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatóság

Fotó: Nyitrai Dávid (BKK)